Alle aktiviteter og opplevelser
Naturlig høydepunkter Ski- og snøaktiviteter Utsikt og natur Konkurranser og løp Mat og drikke Vandring og turer sommer og høst
Det hemmelige fjellet Top Secret Dining Kald krig Omvisninger og guiding
Arrangementer Grupper og bedrifter Skreddersy arrangement
Anlegget Oversikt over anlegget Turen til toppen Historien om Gaustabanen
Gaustatoppen Vær og webcamera Fasiliteter på toppen
Kontakt oss Kontakt oss
Åpningstider og priser Kjøp billetter/klippekort Kjøp gavekort
Forhold Vær og webcamera Sikkerhet og bekledning
Reisen hit Ankomst, parkering og transport Fasiliteter og tilgjengelighet
Hjelp og spørsmål Informasjonsfilmer Kontakt oss
Ledige stillinger
Miljøfyrtårn
Gaustatoppen til fots

Vandring på Gaustatoppen

Gaustatoppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige om du er vant til å gå i fjellet. I over 200 år har fjelltoppen lokket til seg glade vandrere, og det er lett å skjønne hvorfor når du kommer til toppen: Ikke noe annet sted i landet kan du nyte nistepakka med utsikt til en sjettedel av Fastlands-Norge.

Foto: Trond Stegarud

De vanligste rutene opp til toppen er fra Svineroi, Stavsro og Selstali, men du kan også gå den lange veien helt fra Rjukan slik de gjorde før i tida. Alle rutene er godt merket med de røde T-ene til Den norske turistforening (DNT).

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Uansett hvilket alternativ du velger, må du huske at været i fjellet skifter raskt. Gaustatoppen kan overraske med tåke, dårlig vær og sterk vind, og du må alltid ha med vindtett tøy, lue og votter, varmt skift, og ikke minst kart og kompass. Gaustatoppen består av mye stein, så legg heller ikke i vei uten gode fjellstøvler på beina.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Fjellvettreglene

1: Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2: Tilpass turen etter evne og forhold.

3: Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4: Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5: Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6: Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7: Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9: Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Kilde: Ut.no

Fire turer til toppen

Er du usikker på hvor du skal gå? Her er de fire rutene DNT Telemark anbefaler opp til toppen, og som alle vil gi deg en minneverdig dag i fjellet:

1
Stavsro
Foto: Trond Stegarud

Tur en vei: cirka 3 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Det er lettest å komme seg til Gaustatoppen fra fylkesvei 651 mellom Tuddal og Rjukan.
Går du fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn i vanlig tempo, bruker du tre timer opp og to timer ned igjen. Stien er godt merket, men det er mye stein og det er bratt på slutten. Høydeforskjellen underveis er omtrent 700 meter. Fin topptur som passer familier som er vant til å gå i fjellet.

2
Svineroi
Foto: Trond Stegarud

Tur en vei: cirka 2 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Parkerer du ved Svineroi eller Langefonn langs fylkesvei 651, kan du gå på merket sti fra den nedlagte Svineroi seter. Første del av turen går bratt opp mot Gausteråen før den møter turstien fra Stavsro. Turen er omtrent tre kilometer en vei, og med en høydeforskjell på cirka 850 meter må du regne rundt to timers gange opp til toppen. Fin topptur som passer turvante familier.

Har du parkert bilen ved Gaustabanen, er det stien til Svineroi du går på vei ned fra toppen. Følg skiltingen mot banen når du kommer til Langefonnstippen. Herfra er det rundt 350 meter igjen til parkeringsplassen.

3
Selstali
Foto: Ernst Stenberg

Tur en vei: cirka 5 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende

Dette er en krevende tur gjennom til dels veldig bratt terreng. Gå fra Selstali til nordøstenden av Selstalitjønn, og deretter sørøstover inn i Gausdalen til Aslakstaulvatn. Stien går videre opp gjennom bratt steinur mot øst til stidelet til Stavsro. Herfra følger du stien videre til toppen. Dette er en flott fottur som starter i vakkert skogsterreng, og som fortsetter videre opp over tregrensa til storslått utsikt over store deler av Norge. Turen egner seg for folk som er vant til å gå i fjellet.

4
Rjukan
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visit Norway

Tur en vei: cirka 7 timer eller 8,5 time
Vanskelighetsgrad: Krevende

Med en høydeforskjell på 1600 meter fra Rjukan til Gaustatoppen, er dette er en fantastisk fottur for virkelig spreke turgåere. De to første timene fra Rjukan jernbanestasjon går bratt oppover på merket sti fram til stikrysset ved Lislestaul. Her har du to valg:

Velger du vestsiden av Gaustoppen, går du inn Gausdalen via Selstali og Langs Aslakstaulvatnet. Herfra går du videre gjennom skaret mot Gaustaråen og opp til stidelet mot Stavsro. Følg deretter merking mot toppen. Denne turen tar sju timer.

Alternativet er å gå på østsiden av toppen via Svineroi. På denne turen må du beregne 8,5 time.