Husk at all ferdsel og skikjøring på Gaustatoppen skjer på eget ansvar.
Skredvett
1: Skaff deg kunnskap, erfaring og gode holdninger.
2: Ha alltid med deg skredsøker - sender og mottager, søkestang og spade i skredterreng.
3: Les snøskredvarselet på varsom.no og følg med på værmeldingen.
4: Gjenkjenn snøskredterreng der du ferdes.
5: Vit hvordan du unngår skade: Planlegg turen godt og lær deg hva du gjør om det går et snøskred.
6: Ta et kurs for å lære mer om snøskred, skredterreng og skredfarevurdering, også om du ikke skal ferdes i skredterreng.
7: Sjekk terrenget du skal ferdes i på geodata.ngi.no.
Kilde: Varsom.no, geodata.ngi.no
På Gaustatoppen ligger alt til rette for en morsom dag for både store og små. Den merkede løypa er en middels bratt, upreparert bakke, og går fra Tuddalstippen og ned til inngangen på Gaustabanen.
Nedfarten er på 2,4 kilometer, og er litt i underkant av 30 grader på det bratteste. Siden turen går fra tunnelåpning til tunnelåpning, er det like lett å komme seg opp som ned.
På toppen er det varmestue og toaletter, og kjøper du klippekort med Gaustabanen rekker du mange turer i løpet av dagen.
På østsiden av Gaustatoppen går det sju renner ned fra eggen der det er mulig å stå på ski. Disse rennene er bratte, fra 40 til 52 grader på det bratteste, og egner seg bare for erfarne skikjørere.
Er du derimot en erfaren våghals, vil du kunne få en fantastisk opplevelse som på ingen måte står tilbake for det du får i Alpene.
Husk at vær og føre på Gaustatoppen skifter raskt. Turene er ikke merket, og uansett ferdighetsnivå bør du ha med deg en erfaren guide.
Toppturer er i vinden, og Gaustatoppen er et godt valg om du ønsker deg en utfordrende, men samtidig lett tilgjengelig, topptur. Du bør bare legge ut på en slik tur om du kjenner Gaustatoppen godt. Området er skredutsatt, og fra nedsiden av fjellet er det vanskelig å se om det har bygd seg opp snøskavler i skredfarlige områder.
De vanligste rutene til toppen er fra billettluka til Gaustabanen, Svineroi, fra skiparkeringen ved krysset til Gaustablikk, eller parkeringen ved Langefonn. Turen opp tar rundt 2,5 time, og det letteste er å sikte på tårnet på toppen når du går.
1: Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2: Tilpass turen etter evne og forhold.
3: Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4: Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5: Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6: Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7: Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8: Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9: Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
Kilde: Ut.no